Vyrobte si sami doma čerstvý sýr
Čerstvý sýr, který bude bez přidaných konzervačních látek, je možné si vyrobit i doma. Sýry si v supermarketech kupujeme téměř pravidelně, ale jen málokdo z nás si kdy přečte, co všechno je napsáno na etiketě na zadní straně obalu sýra. Věřte však, že v kupovaných sýrech se nacházejí i jiné látky, než jsou suroviny, jakými je mléko, anebo sůl.
Pokud si chcete pochutnat na svém oblíbeném sýru bez přidaných látek, pořiďte si domů fermentor pro výrobu lahodného sýru. Sýr si tak můžete připravit zcela sami v pohodlí svého domova. Pro sýr vyrobený v domácím fermentoru je třeba pouze čerstvé suroviny. Mimoto je třeba si pořídit ještě směs pro přípravu čerstvého domácího sýru, která obsahuje:
§ čisté mlékárenské kultury
§ prebiotika, neboli inulin
§ syřidlo
Fermentace
Fermentace je vlastně kvašení, což je přirozený proces, při kterém dochází k přeměně organických látek a to nejčastěji sacharidů, na jiné látky za účasti mikroorganismů a jejich enzymů. Toto kvašení je velice důležité.
· Čerstvé sýry jsou nezrající přírodní sýry, které jsou vyrobené z mléka krav, jež jsou určeny k rychlé spotřebě. Sýry jsou měkké konzistence, bílé barvy a jemné smetanové chuti. Sýry je možné dochutit brusinkami, pažitkou, česnekem, provensálským kořením, bazalkou, či jiným kořením, nebo jakkoli podle chuti.
· Domácí sýry jsou vyráběny z plnotučného kravského mléka, za pomoci jogurtových, smetanových a speciálních sýrařských kultur.
Domácí výroba sýru bez syřidla
Na tento sýr budeme potřebovat:
· Jeden kilogram tvarohu
· Jeden litr mléka
· Jednu lžičku jedlé sody
· Jednu lžíci másla
· Kmín, sterilovanou zeleninu, čerstvou zeleninu, hrášek, papriku, vařené vejce, vše podle chuti
Tvaroh vložíme do hrnce a zalijeme mlékem. Přivedeme vše téměř k varu, aby se tvaroh v mléce trochu rozehřál. Poté mléko s tvarohem slijeme. Zbylý tvaroh vložíme do hrnce se lžicí másla, osolíme, okořeníme a doplníme jedlou sodu. Vše v hrnci postupně zahříváme.