K čemu potřebujeme kolagen a jak jej doplnit
Kolagen je látka, která je základním stavebním pilířem tzv. pojivové tkáně v lidském, ale i zvířecím či rostlinném organismu. Pojivovou tkáň potřebujeme pro udržování podoby našeho hmotného těla v podmínkách gravitace naší planety, jinými slovy, díky pojivům naše tělo vypadá tak, jak vypadá, a díky tomu se také vnitřní orgány udržují ve stabilní poloze.
Bez pojiva bychom se nemohli vůbec pohybovat a žít život v takové podobě, v jaké jsme zvyklí, byli bychom jen nevzhlednými baňkami, které přijímají potravu. Do pojivových tkání lidského těla zahrnujeme vaziva, chrupavky, kosti, pokožku, hladké svalstvo orgánů, cévy, ale i tělní tekutiny, jimiž je zejména krev a tzv. tkáňový mok.
Další důležitou funkcí pojivové tkáně je iontová stabilita a udržování zásoby vody v organismu, tedy přesněji řečeno, nemohli bychom vůbec přežít bez dostatečné hydratace vodou a bez zásobních minerálních a stopových prvků.
Proč předčasně stárneme
Lidské tělo je perfektní stroj, kde vše funguje na principu priorit. Na prvním místě je vždy mozek, srdce, ledviny, slezina, slinivka a játra a samozřejmě pH a složení krve, vše ostatní je druhotné, tzn., že živiny putují nejdříve sem, a pak teprve do ostatních orgánů a následně do zbytku těla. Většina pojivové tkáně je tedy až na posledním místě, a proto se také stárnutí projevuje nejdříve zde. Logicky vzato – nejprve se vám zkrabatí pokožka, vypadají a zešednou vlasy, a teprve pak dochází na degradaci vnitřních orgánů.
Jakmile tedy začnete na sobě pozorovat změny v kvalitě pokožky, vlasů, ochlupení a nehtů, je to prvotní impuls k uvědomění situace a k jejímu řešení. Stárnout však nemusíme předčasně, stačí se věnovat správné životosprávě a vhodnému životnímu stylu. To znamená, nekouřit, snížit spotřebu alkoholu, konzumovat více celozrnných potravin, více luštěnin, ovoce a zeleniny a méně sladkostí (bílého cukru) a bílé mouky.
A co se týče kolagenu, ten lze perfektně doplňovat i z kolagenového nápoje, který zaručuje dobrou vstřebatelnost a snazší dostupnost, než z jiných zdrojů.