Nejlepší probuzení je vůní čerstvé kávy
Většina z nás si nedokáže představit den bez šálku lahodné kávy, která pro nás znamená „čas sám pro sebe“. Možností, jak si připravit hrneček oblíbeného nápoje je velké množství a liší se zejména náročností na přípravu.
V českých domácnostech je zažité dělení kávy na rozpustnou a kávu tureckou. Ale druhů kávy je více a také je mnoho způsobů, jak dobrou kávu připravit:
– Kávovary automatické jsou nejvyhledávanějším typem strojů, jsou oblíbené pro svou jednoduchost, káva se po doplnění násypníku sama namele a v případě, že vlastníme kávovar s napěňovačem mléka, docílíte vynikajícího cappuccina nebo latté. Můžete si zvolit hrubost namletých zrn a sílu výsledného moku, což zajistí ten nejlepší gurmánský zážitek.
– Kávovary na kapsle jsou pořizovací cenou levnější variantou oproti kávovarům automatickým, avšak kapsle plněné kávou jsou typizované pro dané přístroje a nemůžete dále ovlivnit sílu a požadovanou chuť. Rozměry jsou menší a mají moderní design.
– Kávovary pákové jsou variantou zejména pro ty pravé gurmány, kteří rádi kávu nejen pijí, ale také připravují. Je to stroj pro opravdové znalce, kteří se chtějí účastnit celého procesu od mletí kávy po složitější čištění přístroje. Hlavní výhodou je to, že u pákového stroje můžete nejvíce ovlivnit výslednou chuť kávy.
– Mocca konvičky jsou levnou variantou pro přípravu výborné silné kávy. Konvička se skládá ze tří částí, spodní část plněna vodou, která se po zahřátí filtruje přes kávu ve střední části až nahoru, kde je výsledná čistá káva připravená ke konzumaci.
– Kávovary na překapávanou kávu byly v dřívější době nedílnou součástí mnoha domácností a dodnes jsou oblíbeným způsobem, jak si připravit nápoj levně a chutně. Součástí je výměnný filtr, který zajišťuje pomalým překapáváním silnou černou kávu.
Každý z nás si musí vybrat, která z variant je pro něj nejvhodnější a přijít na to, jak si doma připravit kávu jako od baristy.